VIKTNEGÅNG OCH    TRÄNING - JENNY

Möt Jenny - småbarnsmamman som bestämde sig för att börja träna och gå ned i vikt. För många tjejer är det lätt att kilon smyger sig på vid graviditeter, man går kanske inte ner mellan sina graviditeter som man tänkt och har därefter svårt att få tid till träning. 

Kanske är det även så att matvanor försämras och allt fokus ligger på de små. Ofta kan detta påverka självkänslan och tron på sig själv - vilket i sin tur leder till att man undviker sammanhang där det är träning inblandad. 

Givetvis kan det vara andra orsaker än små barn som gör att extra kilon inte vill försvinna. 

Jag träffade Jenny första gången i våras, då hon var anmäld till en löpgrupp som jag höll i samarbete med Friskis och Svettis samt Glädjeruset, Täby. Det var då en glad mörkhårlig tjej kom fram under uppvärmningen, och frågade försiktigt om hon verkligen kunde vara med, trots att hon inte var ngn löpare.. trots att hon inte alls var bra tränad. 

Givetvis svarade jag, alla som vill får vara med och deltar efter egen förmåga.


Löpträning sensommar 2018
Löpträning sensommar 2018

Denna tjej var Jenny Sondal, redan efter några tillfällen kunde man se skillnad på hennes löpning, teknik som fart och kanske viktigast av allt - tron på sig själv. Känslan att det faktiskt går, att det är kul och att man vinner över sig själv. Jenny berättade att hon inte kunnat springa tidigare och om den viktresa hon gjort de senaste åren. Jag blev så intresserad och imponerad av denna tjejens driv - och vill gärna dela det vidare, så här kommer en kort intervju med Jenny.

Berätta lite vad som fick dig att ändra livstil. Vad var avgörande?

- Det var gradvis. Jag märkte mer och mer hur min vikt påverkade mig i olika situationer. Allt ifrån att inte kunna handla de kläder jag ville i de butiker jag var van att handla i, för att storlekarna helt enkelt inte räckte till, till att vara begränsad i fysiska aktiviteter tillsammans med mina barn, exempelvis jogga i 2,5 km. Jag märkte också hur självförtroendet blev sämre i vanliga sociala situationer, i möten med nya människor både på jobbet och privat.

Gick du upp mkt i vikt vid graviditeterna och kom inte ned emellan - eller har du alltid levt lite avslappnat i förhållande till träning och kost?

- Jag gick upp mkt under båda graviditeterna. Lyckades efter ganska lång tid gå ner nästan allt efter första graviditeten, men blev gravid i princip så fort jag nått "min vikt". Men har i princip alltid kämpat med vikten och bantade väl första gången i lågstadiet.

Vad har varit det svåraste med att lägga om kosten?

- När jag väl nått botten och bestämde mig var det inte så svårt med frestelser etc utan det svåraste var i alla sociala situationer. Jag är van att umgås med vänner och familj "över en fika" ett glas vin eller på en middag. Det är också svårt att gå ut på restaurang och beställa en halv portion. Det finns i princip inte på menyerna. Sen fick jag en hel del kommentarer, lite fnysningar och rynkningar på näsan, det finns många som har idéer och åsikter.

Hur upplever du att känslan i kroppen har förändrats, allt i från hyn, hormoner, humör, mage etc.

- Väldigt lite faktiskt, vilket är lite av en besvikelse. Jag trodde att hy och hår automatiskt skulle bli fantastiskt fina. Håret har tyvärr blivit sämre, jag tappade rätt mkt hår när jag tappade som mest i vikt. Och det har inte riktigt hämtat sig. MEN, jag känner mig så mkt lättare i kroppen, smidigare och framför allt är fysiska saker inte lika jobbiga längre.

Vilket tips vill du ge till andra som vill förändra sin livsstil, och komma ned i vikt?

- Omge dig med människor som stöttar dig. Försök att bryta mönster i ditt sätt att umgås med vänner. Hitta träningsgrupper/kompisar och framför allt ta hjälp. Det är inte helt lätt


Målgång Tjurruset okt 2108
Målgång Tjurruset okt 2108

Har du tagit ngn professionell hjälp, ex viktminskningsprogram eller träningshjälp?

- Ja. Efter första graviditeten gick jag med i itrim. Det fungerade, men det var verkligen en plåga med alla shakes och bars. Inte riktigt mitt koncept. Denna gång tog jag hjälp av en dietist. Så lätt att man få ren skev bild med massa förbud som gör att det blir väldigt tråkigt. Har även tränat med pt, vilket är super för min del då jag är tävlingsinriktad och ger järnet när ngn pushar mig. Har även det senaste halvåret börjat i löpgrupp. Samma dr, svårt att "banga" när man har signat upp för ngt. Och så vet man ju att man är väldigt nöjd efteråt.

Vad säger din familj om den hälsoresa som du har gjort?

- Min sambo är och har alltid varit otroligt stöttande. Han är stolt och glad för min skull. Lite avundsjuk kanske;)

Ditt självförtroende - hur har det förändrats? Ser du på dig själv med andra ögon nu?

- Ja. Absolut. Jag är mkt mer tillfreds i alla typer av sociala situationer. Sen behöver jag bli bättre på att klappa mig själv på axeln och berömma mig själv.

Gällande kosten, vilken typ av förändring gjorde du? Uteslöt du ngt i kostcirkeln, åt mindre portioner eller vad?

- Åt många små mål per dag. Typ 8 mål om dagen. Var egentligen aldrig hungrig. Men egentligen ingen rocket science, minska socker, fel sorts fett och snabba kolhydrater. Drack ingen alkohol eller åt ngt sött under de första sex månaderna. Eller jo ngn gång, men de kan räknas på en hand.

Vad är din målsättning framåt med träningen, löpning eller kanske ngt annat?

- Oj, det är svårt. Och där ska jag ta hjälp. Jag tycker att det är svårt att sätta realistiska men ändå utmanade mål. Jag känner inte min kropp tillräckligt väl. Men målet är att fortsätta utvecklas. Att hitta mätbara resultat. Jag vill kunna springa milen under en timme och känna att det är "lätt". Första målen var att ta mig genom ngt millopp, och det har jag nu gjort två och ett tredje snart. Det får bli en längre distans att sikta på.

Är det ngt som du vill berätta som varit avgörande för att lyckas?

- Bara ännu en uppmaning att stanna upp och klappa sig själv på axeln och berömma sig själv. Sen har jag verkligen sökt efter div träningspartners, appar för träningssugna, folk i liknande situation att göra resan tillsammans med. Men jag har inte hittat ngt direkt, så det saknar jag. 

Jenny med sina löparkompisar
Jenny med sina löparkompisar