INSPIRATION.

Inspiration & Drivkraft

Under gårdagkvällen arrangerades en Inspirationskväll genom ett samarbete med Zengun Life och Aktivitus. En kväll som inte lämnade någon oberörd. Skratt, tårar och eftertänksamhet avlöste varann under hela kvällen. Kvällens talare var Cecila Andrén Nyström och Shahrzad Kiavash som syns på bilden nedan. Läs mer om denna kväll i inspirationens tecken.

Cecila Andrén Nyström är grundare till verksamheten Futebol da Forca, som i år prisades på Idrottsgalan där Cecilia fick ta emot pris av prins Daniel.

Verksamheten bedrivs i flera Afrikanska länder, men även här i Sverige. Kärnan i verksamheten är att alla tjejer ska få en ökad självkänsla och bli sedda för den dom är. Varje match är indelad i tre halvlekar, där alla deltagare vid den första delen sitter ned och utbildas för att öka sin självbild och kvinnosyn, om få förståelse för sex och samlevnad och samhällets frågor. Därefter spelar de fotboll tillsammans, där stort värde läggs vid att alla kan delta och ledaren engagerar sig i alla. 

Då flickorna har vila mellan 2:a och 3:e halvleken hålls samma information till publik och föräldrar, hur de kan hjälpa sina döttrar till en bra framtid. Verksamheten har idag över 150 utbildade ledare, och tränar varje vecka 5600 flickor. Varje vecka, ni läste rätt.

Och allt detta sprunget ur Cecilias driv om att fotboll kan förändra världen, om hur hon som 19 åring reste till Afrika och startade upp denna verksamhet för att se om hennes tes höll. Om en drivkraft utöver det vanliga.


Vad var det då som gjorde att Cecila blev en så driven ledare och fick ett så stort engagemang för fotboll och idrott? Det var tackvare hennes tränare. Då hon själv var en osäker 13 åring - och blev tillfrågad om hon ville bli en ledare. Om hur hon blev sedd och att någon trodde på henne som en ledare. Det förändrade mycket. För Cecila har gemenskapen varit drivet i fotbollen och inte avancera uppåt och vinna alla matcher.

Att höra Cecila prata om sin verksamhet var väldigt givande och inspirerande. Om ett engagemang som har förändrat livet för så många tjejer. Om bilden på ledarskap och hur vi är enade tillsammans vid en lagidrott.

Vill du läsa mer; www.futeboldaforca.com


Därefter tog Shahrzad vid, en tjej som det fullkomligt sprakar om. Med ett talande kroppsspråk, glimten i ögat och bubblande skratt tog Shahrzad med oss åhörare 5 år tillbaka i tiden.


Om hur Shahrzad hastigt insjuknade och hela kroppen försvagades på några timmar. Om hur hennes familj ringdes in till sjukhuset och Shahrzad gavs 5-10% chans att överleva. Det visade sig att Shahrzad drabbats en bakteriell blodförgiftning som nu tog över hennes organ. Det är ännu helt oförklarigt varför Shahrzad drabbades så hårt.

På intensivvårdsavdelningen fick Shahrzad intuberas och sövas ned då hon ej kunde andas själv. Vid denna typ av blodförgiftning går blodådror sönder, först de små tunna kapillärerna som då bildar prickar över huden - men lite senare större blodådror vilket blev till stor svarta fläckar bildades över Shahrzads unga kropp. Händer och fötter var de som drabbades värst, då de är längst fårn hjärta och hjärna.

Med sin familj vakande vid sin sida lyckas Shahrzad återhämta sig, och hennes värden stabiliseras efter hand. Läkarna säger till henne att hennes högra arm kommer bli rörelsehindrad, och benen är svårt att sia om. Shahrzads pappa som är kirurg vägrar accepterar att höger armen ska försvagas, så han låter en specialhanske tas fram som hjälper till i rehabövningar och rörelseförmåga kommer sakta tillbaka. Det visar sig dock att man måste amputera underbenen.

52 operationer krävs för att få benen att läka ihop ordentligt och skapa rätt förutsättningar för framtiden. Förutsättningar för att kunna gå med protester, och leva ett normaliserat liv.

Men med Sharzads kraft, vilja, glädje till livet som hon fick tillbaka - så har hon en gnista så stark, så oerhört stark. Med hjälp av sin tränare Kajsa så skapar de ett nästintill ogreppbart mål. Shahrzad ska genomföra ett triatlhon. Låter helt overkligt för en tjej som precis lärt sig gå på nytt med sina tunga otympliga proteser, honsom knappt kan simma och dessutom har enorm skräck för vatten. Men hon ger sig inte. Hon har bestämt sig. Det är två steg framåt och ett tillbaka under lång lång tid, men hon blir starkare, bättre och friskare för var dag. Trots att smärtan emellanåt är ohanterbar och landstinget som är allt annat än lättarbetade.

Så sommaren 2015 står hon på startlinjen till Stockholm triathlon, olympisk distans. Det motsvarar 1500 m simning, 4 mil cykel och 1 mil löpning. Och hon gör det med sån grace, power, stolthet och känsla så när vi får se målbilder är det inte många ögon torra i föreläsningssalen. Där och då visade Shahzad till sin tränare: Jag ska till Rio.

Och har hon bestämt sig, så har hon. I höstas representerade Shahrzad svenska färgerna i Paralympics, med en otroligt fin placering och lopp.

Idag finns Shahrzad på många tidningsomslag, tvprogram, föreläser landet runt och har siktet inställt på nya mål.


Det är svårt att summera och sätta ord på alla känslor som jag som åhörare upplever under denna kvällen, tar med mig så mycket ord och känslor. Och alla ni som läst denna recap, snälla gör som Shahrzad uppmanar

BE YOUR OWN SUPERHERO. BARA DU SÄTTER DINA GRÄNSER.
Det är svårt att summera och sätta ord på alla känslor som jag som åhörare upplever under denna kväll, jag tar med mig så mycket ord och känslor. Och alla ni som läst denna recap, snälla gör som Shahrzad uppmanar


Får ni möjlighet att lyssna på dessa tjejer, ta chansen. De får mig att inspireras framåt. Drömma lite större och sätta mina egna målbilder.